EXPO MIES VAN DER ROHE | SCHUNCK HEERLEN

Vanaf 10 april organiseert Schunck in Heerlen een internationale expositie over architect en ontwerper Ludwig Mies van der Rohe. Behalve een tentoonstelling over vijf gerestaureerde werken van de invloedrijke modernist vinden onder meer symposia, excursies en lezingen plaats. Dat heeft Schunck bekendgemaakt.

Tijdens de expositie Mies & de erfenis van het modernisme, die is te bezoeken tot en met 7 augustus, staan vijf meesterwerken van de Duits-Amerikaanse architect centraal. Er wordt een verdiepende blik geboden op de restauratie van S.R. Crown Hall, 860-880 Lake Shore Drive, Huis Tugendhat, Robert F. Carr Memorial Chapel en Verseidag Krefeld.

Op een twintig meter breed scherm wordt bovendien een filmportret van twintig minuten van deze gebouwen getoond. Nooit eerder werd Mies’ werk zo artistiek en indringend geportretteerd, laat het multidisciplinair cultuurcentrum weten. “De kijker ervaart door de bewegende beelden de unieke sfeer, materialiteit en gebruikswaarde van Mies’ gebouwen en ruimtes.”

Deze aspecten zijn van eminent belang bij herbestemming en renovatie, vervolgt Schunck. “De expositie toont met tekeningen, originele bouwelementen, materiaal, collages, maquettes etc. hoe precair dat behoud is. Mies’ secure materiaalgebruik vraagt immers om renovatie op basis van nauwgezet onderzoek.”

Verder worden in de expositie de tachtig gerealiseerde werken van Mies besproken en zijn er meubels van hem te bewonderen, waaronder enkele originele.

De thematiek wordt uitgediept in een ruim aanvullend programma. OMA, Mecanoo, Chipperfield, Wiel Arets, Gunny Harboe, Ivo Hammer en vele anderen werken mee aan symposia in Schunck en op de technische universiteiten van Aken, Eindhoven, Luik en Hasselt. Daarnaast zijn er excursies, films, stadswandelingen en lezingen.

Mies van der Rohe (1886-1969) is geboren in Aken, dat op twintig kilometer van Heerlen is gelegen. “Mies was een grote inspirator voor de stedelijke ontwikkeling van Heerlen. De jonge stad hoorde in de eerste helft van de 20e eeuw bij de architectonische avant-garde. Ruim honderd gebouwen uit die tijd bepalen nog steeds de identiteit van Heerlen en omgeving”, meldt Schunck.